Friday, 9 December 2016

Late

Assalamualaikum w.b.t.

last day pakai baju sekolah a.k.a last day spm (22/11/16 , Selasa)


Hello! Annyeong! Ni hao! Halla! Ahlan wa sahlan! (eng, hangul, mandarin, swedish, arabic) (ok tu ja SA tahu) 

Wahhh! Punya lah lama tak bukak blogger, dah berubah rupa dah pun. K design macam ni lebih memudahkan orang yg organize banyak blog dalam satu account. SA? SA ada dua blog ja. This one and blog khusus untuk hasil karya SA.

Today dah genap 2 weeks SA tamatkan title 'budak sekolah' setelah 11 tahun pegang title tu. Now, SA dalam fasa remaja, yg baru nak kenal erti dunia sebenar dekat luar sana. Selama ni baca tweet orang, tengok gambar instagram orang and dengar apa senior-senior SA yg dah tamat sekolah cakap ja. Next year, bulan 5 or 6 , dapat result masuk U mana (jika diizinkan Allah), saat tu lah titik permulaan untuk SA bangkit kembali dan buktikan pada semua orang siapa diri SA sebenarnya. 



okay play lagu ni sambil baca nak bagi ada mood huhuhu


Well point SA nak update ni sebenarnya sebab SA realize something. Something yg dah terlambat untuk SA realize sekarang. All of you tahu kan SA baru pindah sekolah tahun ni which is masa form 5 yg maybe sesetengah orang akan fikir "lambatnya kau pindah? kenapa tak keluar dari form 4 haritu?". Yes, mula-,mula SA pun rasa macam dah terlambat. Tapi satu saat tu, SA mula sedar, "kalau aku tak ubah diri aku sekarang, takda siapa boleh ubah aku kemudian". That time SA pujuk gila-gila mak SA supaya bagi keizinan untuk SA pindah sekolah. And alhamdulillah mak SA bagi akhirnya selepas beberapa hari berperang mulut. Chwoseunghamnida, uri eomma.

But now I have regrets. What regrets? Menyesal pindah?  Nope. SA regret tak hargai betul-betul kawan sekeliling SA kat sekolah baru tu. 11 months is too short untuk kami berkawan. Yes, kami baru kenal 11 bulan, tapi diorang dah buat SA sayang gila kat diorang. Sbb apa? 

Sbb first time dalam hidup SA, ada orang cari SA dulu, bukan masa susah saja.
Sbb first time dalam hidup SA, ada orang tunggu SA, tanpa SA suruh dan bukan sebab diorang takda kawan.
Sbb first time dalam hidup SA , ada orang betul-betul hargai SA sebagai kawan diorang.

And that's doesn't mean dekat my previous school takda orang macam tu. Just... well I'm old enough to deal with it. SA tahu, diorang ada orang yg diorang rasa diorang patut lebih hargai dari segalanya. So that's why. 

But at my new school, I'm always their first choice. 

Tapi semua tu tak bermakna SA menyesal tak pindah dari form 4, or since form 1 lah senang cakap.

Kalau SA tak duduk kelas SA masa form 4 at my previous school tu, tak mungkin SA boleh rapat and start conversation dengan semua yg SA rapat sekarang. And this one pun SA regret.

Pendek cerita kan, SA regret tak hargai moments SA bersama diorang semua dulu. Even if we were together for a short time, SA patut hargai semuanya betul-betul dan tak menyesal macam sekarang.

Kalau nak tahu, since trial SPM haritu, SA mula tak lalu makan. Well tak lalu tu tak bermakna SA tak makan langsung. Tapi SA makan sikit. Not like my usual self who used to be a big eater and makan macam perut sebesar tangki air. Sometimes SA nak hide benda tu, SA akan paksa jugak diri makan banyak sebab SA lapar ja cuma takda selera so perut boleh ja isi just hmm paham tak? Selera tu takda. And the worst is SA tak tahu apa yg buat SA jadi macam tu. But since nak SPM so SA rasa maybe sebab takut exam dah dekat lah kot.

But then more than a month pass by like a wind. Tup tup dah last day sekolah (25/11/16 , Jumaat). And masa dah habis sekolah tu, bila semua orang dah salam-salam, peluk-peluk, SA decided, "kalau aku tak nangis sekarang, kalau aku tak peluk sekarang, aku akan menyesal seumur hidup aku". Because this is my second farewell with friends. So I don't want to repeat the same mistake, where last year, when SA nak keluar dari previous school SA, SA pergi bawak diri macam tu ja. SA tak buat proper goodbye dengan semua orang. Dan sekarang SA menyesal. Menyesal sangat-sangat. So SA taknak menyesal buat kali kedua.

Then bila balik rumah, SA buat keputusan nak pergi asrama sekolah lama, spend those last days with them sepuas-puasnya. Nak kumpul budak kelas lama SA and do a proper goodbye. SA rancang nak tidur dua hari but the day before that SA demam. SA usaha tahan sebab taknak mak SA tahu sebab nani mesti dia tak lepas pergi punya. Tapi kalau dah nama mak tu, apa boleh buat. But the day after that I beg her jugak and at last mak SA lepas. Well but dapat tidur sehari ja and that's make me want to cherish the times more. 

SA rancang nak tangkap gambar sekelas and buat proper goodbye tu, but end up semua orang kalut balik rumah, hmm excited habis SPM nak buat macam mana kan? Tapi dapat jugak lah bergambar with a few of them. Even tak jadi macam yg SA rancang, tapi SA puas. Puas hati sangat. Rasa macam semua regrets dah hilang. No, tak semua but most of it. 

And kalau nak tahu jugak, since then SA dah lalu makan and I was like "wow i found my true self back". Masa tu lah SA sedar, yup, SA tak lalu makan tu sebab SA terlalu fikirkan perpisahan yg bakal kami lalui dan SA rindu kawan-kawan sekolah lama. SA takut rasa menyesal tu bergelumang lagi. But now, SA puas!

For those yg setia di sisi SA sehingga ke hari ni, THANK YOU VERY VERY MUCH!

Update seterusnya SA akan bagitahu plan SA selama berkurun cuti ni. For now, bye!

Wassalamualaikum w.b.t.

No comments:

Post a Comment

I appreciate your words! Thanks for the comments.

Note: only a member of this blog may post a comment.