"Kadang-kadang aku menulis, untuk hadirkan rasa.
Kadang-kadang aku menulis, untuk singkirkan dusta."
Puzzle
posted by AishEob Saturday, 25 June 2016 at 15:50 0 comments
Assalamualaikum w.b.t.


Uwaaaaaaaaa !!! I miss my blog so much. Bukan takat lama tak update, SA bukak, jenguk pun tak. I was busy with PPT lately but on the two weeks holidays... hmm it's just literally, I'm lazy.

Okay SA excited nak update ni sbb SA nak kongsi satu inspirasi yg SA dapat dari cerita cikgu SA. Even dia elaborate sikit ja, I'll give more because I understand it more than just what my teacher said.

Here's the story.

"Last weekends, I was in KL and when I was there, I got a puzzle. You know berapa banyak puzzle pieces dia bagi? Seribu ohh. Bukan sikit ma. So tiga hari I kat sana I buat ja puzzle tu berejam2 tiap hari. And you know what happen? It's really unexpected and I got so frustrated you know? Dalam banyak2 pieces yg saya dah cantum tu tiba2 ADA SATU KEPING HILANG. Saya pun hairan macam mana dalam banyak2 tu, boleh hilang satu. I search it at the whole place but got nothing. 
Then I tell my friends about it, asking them what I should do to cover it because not nice la kan gambar kat puzzle tu. They suggest many ways but I just can't accept it. Sampai saya naik kereta nak balik Penang pun I still thinking about how to cover the puzzle. But you know what? Some thoughts suddenly appear in my head. 
Kenapa saya susah hati sangat dengan satu keping puzzle tu? Sedangkan kat the whole puzzle tu ada lagi 999 keping yg saya dah usaha. So buat apa saya nak ambil hati satu tu hilang? Right or not? Same lah like us. Buat apa nak tengok satu kelemahan tu sedangkan banyak kelebihan lagi yg ada pada kita? Kenapa kita kalut sangat nak tutup kelemahan tu? Biarlah orang nampak pun. Yg pastinya, kita tahu siapa diri kita. Kita dah usaha untuk jadi siapa diri kita sekarang"

And let me add some.

Buat apa kita sibuk nak cari puzzle piece yg hilang tu sedangkan kita ada 999 pieces pada kita?
Buat apa kita nak terhegeh2 kat orang yg dah pergi sedangkan di sekeliling kita masih ada ramai orang yg Allah hadiahkan sebagai peneman dan penyeri hidup?
Kenapa kita tak appreciate ja apa yg kita ada?
Bukankah lebih indah macam tu?

Dan jangan sampai sebab kita sibuk cari satu keping puzzle yg hilang tu, kita hilang terus lagi 999 keping yg kita dah sedia ada tu.
Jangan sebabkan kau tergedik nakkan someone tu ada dalam life kau, kau hilang family, kawan and just everyone in your life.

Padan muka.

Tapi bagus jugak.
Sebab masa tu baru kau tahu yg kau hanya ada Allah.

Wassalamualaikum w.b.t.
design by Wanaseoby