Sunday, 20 September 2015

EXP

Assalamualaikum w.b.t.

Allow me to write in Malay :)





Ticket apa tu? No. apa tu? Dah datang lambat memang nombor jadi banyak la. Well, yesterday SA attended satu seminar ni which called EXP (Explore the Unknown Potential). Memang best ah. EXP yg sesi Penang saja dulu pon SA pergi. Yg ni EXP The Grand Finale which diorang kumpul balik semua sesi di setiap negeri dan buat di Penang. 

Kalau EXP dulu, 3 orang speaker tetap, iaitu abang Solihin Razali, abang Azhar Jalil dan abang Faris Hakim, tu ja yg bagi talk. Tapi kali ni, diorang jemput kak Diana Amir, Puan Yasmin which we just called kak Min, abang-abang Titan, coach kpd 3 org speaker tetap tu ( tak ingt nama, sorry), kak Heliza Helmi dan adiknya, kak Hazwani Helmi serta kak Fynn Jamal.

Okay SA nak kongsi tentang apa yg SA dapat masa kat sana. Keep reading kalau sudi baca writing SA yang macam karangan sastera peringkat PHd ni. Hehehehehe.

First sekali diorang jemput kak Diana Amir untuk kongsikan pengalaman penghijrahan kak Diana. Sumpah kak Diana cantik gila wei! Tak tipu! Sangat cantik! Kak Diana mengaku yang masa sekolah dulu, kak Diana memang dah pakai tudung. Tapi kak Diana mula berubah lepas masuk U which kak Diana sebenarnya culture shock sebab kak Diana tak pernah berjauhan dengan ibu bapanya. Tudung dia makin pendek, makin pendek dan akhirnya dia free hair. Bila dia dapat tawaran berlakon, kak Diana dah mula rasa hidupnya berubah 360 degree. Kak Diana dah tak boleh nak keluar suka hati jalan-jalan macam orang lain, banyak kontroversi, memalukan mak abah dan semua yang negatif terjadi dalam hidupnya. Tapi satu hari, dia terdetik nak stop semua tu. Dia perlahan-lahan berubah, satu demi satu dan seperti yang kita lihat bagaimana kak Diana sekarang, begitulah hasilnya. Ada banyak lagi yang dia cakap sebab awal-awal tu SA tak rajin nak bukak buku dan salin, sorry.

Secondly, kak Min or her full name is Puan Yasmin Ramzi. Yang ni pon SA tak ingat sangat apa yang dia cakap sebab SA keliru la antara talk dia dengan coach tu. Yg mana coach cakap, dan yg mana kak Min cakap. Salah satu diorang ni suruh kami tulis kat kertas siapa yg kita sayang, apa yang dia suka, dan apa kita akan buat untuk orang yang kita suka tu. Lepas tu dia tanya, ada sesiapa nak kongsi tak, then laju ja seorang mamat ni lari naik pentas dan bagitau apa yang dia tulis. Dia tulis nama perempuan yang dia suka. Dia kata perempuan tu suka senyum so dia nak buat perempuan tu sentiasa tersenyum. Dia ada cakap jugak nak study bagi major addmath so that dia boleh ajar perempuan tu. Dia jugak nak jadi pandai sebab perempuan tu suka orang pandai. Serious wei, lelaki macam ni, rugi kalau lepas. SA doakan yang terbaik buat diorang. Lepas tu, kami disuruh menggantikan org yg kami sayang tu dengan impian kita and blablabla. Tapi yg SA paling ingat, masa sesi dia, dia ada cakap dan SA quotes ayat dia. "Ingat, apa yang kita fikir, apa yang kita lihat, apa yang kita dengar, apa yang kita rasa, apa yang kita buat, semuanya adalah doa". Dia jugak explain yang most orang yang berjaya semuanya menggunakan otak kanan. Pastu dia ajar macam mana nak aktifkan otak kanan which yang SA tak salin dan mungkin korang boleh search google kalau ada. Ada ajar jugak macam mana nak focus dalam kelas especially bila mengantuk, which kita kena tengok warna yang kita akan focus. Untuk cari warna tu bukanlah dengan favourite kita. Angkat sebelah depa kita, dan suruh kawan kita pegang apa-apa warna dan tunjuk di depan mata kita. Then dalam masa yang sama kawan kita akan tolak depa kita ke bawah and kita kena tahan masa ditolak tu.. Kalau susah, mean warna tu lah yang kita focus. Kalau senang means tak la. And benda tu memang terjadi automatik sebab ada lah saraf apa benda ntah berhubung dengan otak dan blablabla.

Then, Titan pulak masuk, masa sesi diorang ni lagi la SA tak ingat apa sebab asyik gelak ja. Hahahahaha.

Then baru coach tu pulak bagi talk. seperti yang SA kata tadi, SA keliru antara talk dia dengan talk kak Min so SA akan story ja. Sorry kalau salah orang. Well masa sesi dia, dia suruh pejam mata, letak barang semua ke tepi, kedua-dua tangan di atas paha. Then dia suruh terbalikkan tangan kiri dan bayang kita tengah pegang satu belon warna hitam, dan isikan belon tu dengan semua masalah-masalah kita, ingat semua kesusahan dan kesengsaraan yang kita alami, lepaskan semuanya. Okay SA mengaku SA menangis masa ni because hey, siapa ja yang tak menangis kenangkan hidup yang huru-hara? Lepas tu dia suruh lepaskan belon tu ke udara, lepaskan walaupon susah, lepaskan walaupon perit. Then dia suruh terbalikkan tangan kanan pulak dan bayang kita tengah pegang satu belon berbentuk hati berwarna merah yang cantik sangat (p/s:SA tak suka warna merah so SA bayang bentuk bintang warna biru, k suka hati lah). Pastu isikan belon tu dengan impian kita, harapan kita, angan-angan kita. Then lepaskan ke udara dan berdoa agar impian itu terbang tinggi dan sampai kepada Allah supaya Allah akan tolong kita gapai impian tu. Kalau korang nak try buat, buatlah. SA tak tahu lah dengan orang lain but hati SA rasa tenang lepas buat macam tu. Lastly, yg jugak SA tak ingat siapa punya talk, dia ajar cara untuk bagi belajar senang masuk. Dia ajar kaedah tarik nafas - inhale (5s): tahan (20s) : exhale (10s). Kaedah 5:20:10 ni mesti dibuat bila-bila minima 3 kali sehari. And before start belajar pulak guna ratio 4:8:10. Confirm ilmu senang masuk.

After that kak Heliza dengan adiknya kak Hazwani masuk lepas kami rehat selama lebih kurang satu jam untuk makan dan solat. Kak Heliza nyanyi while adik dia, pergh! Buat beatbox kot! SA teruja sangat. Sebab first time tengok perempuan, melayu pulak tu, alim buat beatbox. Kak heliza kongsi pengalaman dan tunjuk video-video dan gambar-gambar masa dia pergi Syria dulu. Dia kata memang kesian tengok diorang. Ada seorang budak kecik lagi, kata kat kak Heliza, "jangan kesiankan kami, tapi kesiankanlah dekat remaja yang di luar sana yang disogokkan dengan pelbagai gangguan dan masalah sosial". Kak Heliza jugak terjumpa dengan sekumpulan budak-budak yang berjalan-jalan sambil bawa beg sekolah. Leader diorang tanya kat budak tu dalam bahasa Arab, "baru balik dari mana?" dan diorang jawab "dari sekolah" Leader tu tanya lagi "kenapa pergi sekolah walaupon keadaan tengah macam ni" dan dibalas "sebab kalau kami tak belajar, siapa lagi nak pertahankan negara kami, sebab tu kami kena belajar jugak". Sumpah deep wei. Kita kat sini, jerebu sikit dah tutup sekolah. Haihhh~

And lastly, sesi yang paling SA suka antara semua, kak Fynn Jamal. Kak Fynn bagi keizinan untuk kami bertanya tentang apa-apa saja. Banyak soalan tapi SA salin yang penting ja. Ada orang tanya, "Saya tak tahu impian saya, kejap nak jadi itu, kejap nak jadi ini, so macam mana nak tahu apa yang kita betul-betul nak sebenarnya". Kak Fynn explain, 'mencari' adalah fitrah manusia. Kita takkan tahu selagi kita tak nampak. Contohnya macam, kecik-kecik dulu kalau pergi kedai mak tnya nak apa, mesti jawab nasi goreng centu ja. Tapi bila dah besar kita dah pandai order nak nasi goreng USA lah, nasi goreng pataya lah. Always keep trying, and it's okay kalau kita rebah sebab benda yang menjatuhkan kita is the best thing. Sebab kita takkan belajar kalau tak buat silap. Kesilapan adalah untuk diperbaiki bukan diulangi. Travel sejauh yang boleh sebab orang yang berjaya selalunya orang yang keluar dari zon selesa. Contoh, kita selesa duduk di rumah, so kita kena keluar dari rumah untuk lihat pelbagai lagi cara hidup. Kalau kita selesa duduk di Malaysia, kita kena keluar ke negara lain. Macam tu la. You can do whatever you want so jangan stop mencari. Lepas tu ada orang tanya, macam mana nak lupakan masalah. Kak Fynn explain, ajar otak untuk separate Jangan biar masalah makan kita, biar kita yang makan masalah. Sebab besar mana pon masalah, cakap kat masalah tu, "Allah aku lagi besar dari kau". Ada jugak orang tanya macam mana nak handle inner voice yang negatif. Jawapan kak Fynn simple ja, buat benda lain yang boleh buat kita tak fikir apa. Macam kak Fynn, dia suka menulis. Sebab bila menulis, dia rasa release. Kalau SA pulak, SA suka edit blog, atau buat origami bintang. Atau paling habis pon, SA akan dengar lagu sampai tertidur. Last but not least, ada yang tanya tentang masa depan which SA mmg tak ingat soalan dia tentang apa. Kak Fynn explain, rancang. Jangan takut untuk merancang sebab selalunya orang takut merancang sebab taknak kecewa bila tak dapat. So dia ikut ja flow hidup dia. Kita kena pandai merancang tapi jangan terlalu mengharap sebaliknya terus berusaha untuk capai perancangan tu. Kak Fynn kata, "You're nothing except the people around you". So tak payah nak kecewa sangat sebab segalanya milik Allah. Kak Fynn ada cakap jugak "Don't judge people just because you live better then them. Kita takkan tahu ending seseorang tu. 




Sorry post kali ni panjang sangat tapi harap korang boleh ambil yang positif dan terapkan dalam kehidupan. Wassalamualaikum w.b.t.

Friday, 18 September 2015

The Day

Assalamualaikum w.b.t.

"Happy Birthday, it's my birthday every day
When I'm by your side
Just like today
All my days that has spent with you
Are happy days" - Yoseob (Happy Birthday)

And yeahhhhhhhhhhh! The day has come and it's today.

Haha yeah it's my birthday and guess what? Byeol got one more friend. I named it as 'Gendut' since it's the nickname I gave to the person that gave it.

Well birthday means you are growing up and told you to stop doing stupid things already. But hey, if I don't do stupids thing now, I don't have a thing to laugh when I grew up. So I want to enjoy this a little bit more without any worries. Okay I'm lying if I said I don't have any worries now but I'll try my very best to endure it. Problems create ourself, right?

Okay happy birthday to Amber from f(x) who shared the same birthday as me too. Ngee^^


okay let's call this my 'birthday food' instead of a birthday cake
Wassalamualaikum w.b.t.

Sunday, 13 September 2015

Burnt

Assalamualaikum w.b.t.


I hate the new you.


Everything changed. Things turned out to things I never expect and thought it would be. I hate how it change but yeah, that's life, Cah. 

As we fell apart, things are not the same anymore. We may said once that we will be friends forever and make sure it's a long lasting one. But who knows things will turn to be like this? Who? Tell me who? 

No one ask for it, babe!

There's no one want this to happen. 

Every single thing happened was His plans. We never knew.

Now let me speak. Us, here, may be not asking what you are doing, how are your life going but trust us, we all miss you. You know when something happen you're not there, we always said "I wish she's still here". We don't care if you have new friends, but why must you change 180 degree like this. You are not the same anymore and making it looks like 'we are not the same anymore'.

We miss you so much. We miss the old of you. We have been friends for 4 years but why must you change now?

Wassalamualaikum w.b.t.